3 SOTA aktivacije iz Rađevine

Dušan Žugić YU4MNO

Kada u životu radite ono što volite, a ujedno volite ono što radite, smatra se da ste itekako srećan čovek. Planinari su ljudi zaljubljenici u prirodu, a kada oni spoje svoju ljubav sa našim hobijem, stvara se jedna neraskidiva “ljubavna” veza. Naš drugar iz Krupnja, Dušan Žugić YU4MNO je pravi primer kako spajanjem ove dve stvari možete da zavolite i prirodu i tehniku. Nedavno su on i Aleksandar Blagojević YU1CA, aktivirali tri vrha SOTA (Summits On The Air) iz zapadne Srbije, tri vrha Rađevine i to Rožanj, Košutnju stopu i Dugo. U ovoj vesti, prenećemo vam utiske koje je samo za čitaoce našeg sajta, podelio naš Žule.

– To prvo decembarsko jutro, bilo je okupano Suncem, ali i zimom, koja je počela da kuca na vrata malo kasnije nego obično. Ne znajući šta me čeka, spremio sam se kao i za svaku šetnju vrletima rodnog kraja, ovog puta pojačan ručnim radio stanicama. Kao novajlija, nisam znao šta me čeka, ali pošto sam se našao sa Acom, krenuli smo put Rožnja koji je i najviši vrh sa kojeg smo radili. Uz Acinu pomoć, ostvario sam i prve veze na VHF opsegu 2m, sa drugarima iz Krupnja, a potom i iz okoline Beograda, Valjeva, Šapca. Raporti su bili odlični, a ja sam kao dete oduševljeno novom igračkom, radio ručnom stanicom i čekao da vidim šta ćemo dalje raditi u kratkom decembarskom danu. Kada sam nakon nekog vremena uradio određeni broj veza, pomogao sam Aci da montira svoju opremu, koja je malo izvan svega onoga što sam do sada imao prilike da vidim. Kratkotalasni uređaj ukrajinske proizvodnje, sa oznakom Mini SW2013 i štapni stubovi za portabl rad, su nešto od čega nisam mogao da odvojim oči. Jer kad vidite tu praktičnost sa malim uređajem i još manjim telegrafskim tasterima i mikrofonima, poželite da tako nešto imate uvek kraj sebe.

Aleksandar Blagojević
YU1CA

Aca je u maniru pravog profesionalca, kucao telegrafiju i radio veze sa ostatkom sveta kao od šale. Pošto nismo imali vremena da se dugo zadržavamo na jednoj lokaciji, preko Pecke i Proslopa smo se spustili do reke Ljuboviđe, a potom se popeli do Gornje Ljuboviđe i vrha Dugo, odakle je Aca uglavnom telegrafijom ponovo, “lovio“ Amerikance, Nemce i ostale strance sa dosta uspeha. Interesantno, da iako je u mom kraju, ovaj vrh nikada nisam posetio, mada sam bio na nekim nepristupačnijim i sa dosta boljim pogledom, a možda i boljim uslovima za rad. No, kao mlađi, nisam se mnogo ni bunio jer sam i radio i planinario. Pošto je vreme odmicalo i približavao se mrak, brzo smo spakovali opremu i otišli prema Ljuboviji, odakle smo se popeli na Jagodnju, vrh Košutnja stopa koji je odvajkada bio važna strateška tačka Rađevine, a gde se pored ostalog, nalazi i naš lokalni repetitor R2x. Brzo smo se montirali, razvukli antene i podesili opremu i počeli smo sa radom. Ja sam u ovoj, trećoj aktivaciji uradio veze sa drugarima iz Krupnja i Loznice koji su bili na prijemu i koji su pomogli meni i Aci u ovoj SOTA aktivaciji na VHF 2m opsegu. Pošto je dan brzo odmicao, opremu smo spakovali i pre samog mraka smo se uputili u Krupanj, gde smo uz tople napitke i čašicu razgovora sumirali utiske od današnje aktivacije, planirali neke nove akcije i razgovarali o svemu. Ono što je meni bilo posebno drago, jeste činjenica, da je naš drug Aca YU1CA izuzetno strpljiv čovek, koji je spreman da pomogne svakom novajliji u radu, bilo da se radi o SOTA aktivacijama, flora i fauna ili nečemu drugom – gotovo u dahu, završava naš Žule.

Nadamo se da će ova aktivacija podstaći i ostale planinare, ali i drugare radio-amatere da se češće javljaju sa lokacija koje posećuju, jer lepo je čuti ljude na svim krajevima države i planete uopšte, s obzirom da u većini slučajeva, na lokacijama nema životinja, a kamoli ljudi. U prilogu je i nekoliko fotografija sa same aktivacije, a Vas radio-amatere, pozivamo da nam pišete svoje dogodovštine sa akcija na terenu.