50 godina “Trke mira” – Održan jubilarni plivački maraton “Jarak – Šabac”

Mladi plivač u borbi za što bolji plasman

Jarak – Šabac

U nedelju je održan tradicionalni 50. plivački maraton Jarak – Šabac, poznatiji pod nazivom “Trka mira”. U organizaciji Turističke ogranizacije grada Šapca i saradnji sa Sremskom Mitrovicom i mesnom zajednicom Jarak, sa malo izmenjenim konceptom, plivalo je 24 plivača iz 3 kluba (12 muških i 12 ženskih plivača) i to iz Šapca, Valjeva i Sremske Mitrovice. Trka je bila štafetnog karaktera gde se, u prvom kilometru, u vodi nalazilo svih 24 plivača, a onda je prema najboljem plasmanu ostajao po jedan plivač iz svakog kluba. Ove godine, čast da održava radio vezu i uključenja sa vode, pripala je našem klubu koji se maksimalno profesionalno postavio prema svim zadacima koji su nam predstavljeni.

YU4ZZ poziva novinarsku ekipu na vodi

ICOM IC-746PRO u akciji

Obalska PPS (prijemno-predajna sekcija) bila je sačinjena od stanice ICOM IC-746PRO i Cuschcraft 17el. antena sa vertikalnom polarizacijom postavljena na montažni stub na visinu od 8 metara usmerena prema Jarku. Ekipu su na obali činili Ivica Destanović YU4ZZ, Petar Petrović YU4USS, Slavko Dmitrović YU4KNN, Alma Destanović YT1DIM, Slobodanka Boba Petrović YT8BOB i Saša Tomić.

Motorola ASTRO Spectra na visini zadatka

Veza novinara i obale

Pokretna PPS na vodi bila je sačinjena od stanice Motorola ASTRO Spectra i kružne J-pole antene za VHF opseg od 2m, a u ekipi su bili Milan Jokić YT5JLA i Dušan Žugić YU4MNO kao i novinar Sreten Kosanić. Naknadno, na katamaran na kom je bila PPS se priključio i Slavko Dmitrović YU4KNN dok je Siniša Popović YT1POP upao kao pomoć spasiocima kojima je stao motor na čamcu. Pored pomenutih stanica, na vodi smo imali još 6 različitih ručnih radio stanica Motorola GP300, GP340, GP360 i GP380, koje su bile podeljene: direktoru trke, trenerima iz Sremske Mitrovice, Valjeva i Šapca, spasilačkim ekipama na vodi, kao i pripadnicima Vojske Srbije koji su u dogovoru sa glavnim sudijom usmeravali plivače na plovni put na reci Savi celom trasom trke.

Predstavnici organizatora su bili izuzetno zahvalni za ostvarene radio veze, sa novinarskom ekipom koja je na svakih nekoliko kilometara izveštavala ljude na obali o trenutnom stanju i pređenoj kilometraži kao i o vremenskim uslovima koji prate takmičare i nadaju se da će se ovako uspešna saradnja nastaviti i dalje u ostalim manifestacijama koje budu organizovane. Naše ekipe su bile izuzetno zadovoljne odrađenim poslom i pored izgubljene jedne ručne stanice u Savi (kažu da je dobro za sreću) i takođe su izrazile zadovoljstvo organizacijom i nadaju se daljoj saradnji.

U galeriji ispod možete pogledati i ostale fotografije kao i video zapis sa samog maratona iz video objektiva našeg Žula. Video zapis možete pogledati ovde.