Nakon pauze, ponovo smo tu

Jedan, pomalo dugačak period je iza nas, a u kojem iz nekoliko razloga nismo pisali tekstove na sajtu. Sada se dosta toga promenilo, te ćemo se potruditi da nas u nekoj bliskoj budućnosti, ponovo ne iznenade ovakve stvari. U prethodnom periodu, održano je dosta radio-amaterskih takmičenja i drugih aktivnosti, u kojima su učestvovali i članovi našeg kluba. U februaru, martu, aprilu i maju, održano je takmičenje radio-amatera na kratkim talasima (“KT prvenstvo Srbije”, ex. “YU KT maraton”) u kojem su učešće uzele i stanice iz našeg kluba. Do maja se u broju članova kluba, učesnika ovog takmičenja, nije ništa bitnije menjalo, te ponovo stoji poziv svim radio-amaterima iz našeg kluba, da se uključe u ovo takmičenje. Februar nije obilovao preteranim brojem takmičenja, ali uspeli smo da svedemo završni račun za prethodnu godinu i prikupimo dokumentaciju za ispite za amaterske radio-operatore.

U martu raznovrsna takmičenja, čije je održavanje donekle pokvarilo uvođenje vanrednog stanja izazvanog pandemijom korona virusa (CoViD-19), koja je zahvatila čitavu planetu, a nije mimoišla ni Srbiju. Vanredno stanje je uvedeno 16. marta 2020. godine, uz ograničenja slobode kretanja i usvajanje mera socijalne distance i zaštite. Iako ne bi trebalo da bitno utiče na naš hobi, jer se dosta stanica ionako javlja iz kućnih uslova, ipak je izostala atraktivnost takmičenja u vidu izlazaka na visove, brda i planine. U martu smo, pored “KT prvenstva Srbije” imali još i “HF Tesla memorijal CW” na 80m/40m, KT takmičenje “SCWC” na 80m, KT takmičenje “Veteran” na 80m, kao i CQ WW WPX SSB 2020. Članovi našeg kluba, aktivno su učestvovali u nekoliko navedenih takmičenja, no plasmani su pali u drugi plan zbog novonastale situacije. Prekinute su bile sve planirane aktivnosti do daljeg, a članovi su iz svojih domova mogli učestvovati u svim takmičenjima. Isto tako, mlađi članovi kluba su svoje vreme u velikoj većini slučajeva pomagali starijim članovima kojima je bilo uskraćeno kretanje. U našem klubu, dobili smo i prvog operatora sa jednim slovom u sufiksu, a to je Ivica Destanović YT4X. Čestitamo mu na ovom uspehu i želimo da u narednom periodu bude još skraćivanja pozivnih znakova naših članova na dvoslovne, a što da ne i na jednoslovne sufikse.

April smo otvorili KT prvenstvom, a takođe je održano i YUDX takmičenje, koje je ove godine imalo, kako su rekli neki stariji radio-amateri na YU0S listi, više kategorija nego učesnika. Šteta je što ovo takmičenje prolazi tako kako prolazi, a važilo je za jedno od najvećih koje je organizovao naš Savez. Počelo se i sa realizacijom projekta nove takmičarske lokacije našeg kluba, gde smo prošle godine imali priliku da testiramo rad uređaja na gotovo svim bandovima. Lokacija je nedaleko od repetitora R2x u okolini Krupnja, a pogled koji se pruža odatle je impresivan. U narednom periodu ćemo vas obavestiti o svim detaljima kada “projekat” bude realizovan. Ovde se mora naglasiti da su sav posao na sebe preuzeli članovi sekcije našeg kluba iz Krupnja, koji su dali i predlog za lokaciju. I dalje je vanredno stanje bilo na snazi i ograničena je bila sloboda kretanja, ali i pored svega toga, naša ekipa u sastavu Petar Petrović YU4USS i Ivica Destanović YT4X je zamenila antenu na RU8 repetitoru na Ceru, a radi se i na povezivanju ovog repetitora sa lokalnim R0 repetitorom u gradu. Na Ceru je taj posao već obavljen ostaje samo da se sredi repetitor na silosu i da se link pusti u rad. Zbog okolnosti koje su zadesile državu, predsednik našeg kluba je zadao svima “domaći zadatak” u vidu konstruisanja jeftine dual-band antene za 2m/0.7m opseg a čija izrada košta oko 400-500 dinara. Reč je o flower-pot anteni za koju se materija može naći u gotovo svim prodavnicima opreme za vodovod.

U maju mesecu, 5. “kolo” ili “etapa” KT prvenstva Srbije, naše stanice iz kluba su učestvovale u već standardnom sastavu, a pre toga, 6.5.2020. godine, ukinuto je vanredno stanje. Pre toga, u organizaciji Saveza radio-amatera Srbije, održano je takmičenje UKT SRS 2020, u kojem je učešće uzeo Milan Jokić YT5JLA, i prema prijavljenim rezultatima zauzeo prvo mesto u kategoriji D, sa 104 QSO-a i preko 22000 poena. Održan je i 2. radio-amaterski memorijal “Krupanj – grad heroj”, u organizaciji sekcije kluba iz Krupnja, a aktivatori na UKT FM talasima su bili Dušan Žugić YU4MNO i Vladimir Vojinović YT1UGI. Ove godine zbog celokupne situacije nismo ozbiljnije pristupili organizaciji ovog memorijala koji smo pokrenuli prošle godine, što nam daje podstrek da sledeće godine napravimo nešto još bolje i nadamo se sa nove lokacije iz okoline samog Krupnja.

Podsećamo sve koji su odvojili vreme da pročitaju ovaj skromni tekst, da su vanredne mere još uvek na snazi, iako je ukinuto vanredno stanje. Obavezno nosite masku i rukavice kada ste u grupi sa više ljudi, u prodavnicama, na pijaci. Izbegavajte rukovanje i druge bliske razmene kontakata sa ljudima koji nisu često u vašem okruženju, održavajte higijenu ruku i lica onako kako su vas učili dok ste bili deca. Budite odgovorni prema sebi najpre, a onda i prema ostalima.